Ghislain BellefroidOver Ghislain

Ghislain Bellefroid (1969) heeft in 2009 uit +/- 40 (internationale) kandidaten een dirigenten-wedstrijd gewonnen bij Het Residentie Orkest.

Dit leidde tot een speciale Masterclass van Edo de Waart.

Van 2010 tot 2012 was Ghislain assistent-dirigent van Jan Willem de Vriend.

Sinds januari 2020 is Ghislain assistent/2e-dirigent bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

 

Als pleitbezorger van nieuwe muziek dirigeerde hij de wereld première van “Virtual Visions” van de Nederlandse componist Hans Kox. Hij dirigeerde  (uit het hoofd) “De Vuurvogel” van Igor Strawinsky, één van zijn favoriete werken. Daarnaast heeft hij de 3e symfonie van Johan de Meij uitgevoerd, in een samenwerking met de koorschool midden Gelderland, en van dezelfde componist de 4e symfonie.

Masterclasses/Concoursen

Masterclasses en lessen volgde hij bij Roberto Benzi, Arie van Beek, Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Jacques van Steen en Jorma Panula. Veelal dirigeerde hij tijdens deze masterclasses orkesten samengesteld uit professionele musici. In 2009 nog volgde hij de beroemde cursus bij Gianluigi Gelmetti en Maurizio Dones aan de “Accademia Musicale Chigiana” te Siena, Italië. Hier kreeg hij een eervolle vermelding. Ook onlangs tijdens de masterclass van de Danube Symphony viel hem als één van de weinigen een eervolle vermelding ten deel, vooral voor zijn interpretatie van Bartók’s Tanz Suite.

In juni 2013 heeft hij deelgenomen aan de dirigenten Masterclass door Jan Stulen en Maurice Luttikhuis bij het Metropole Orkest.
In juli 2014 nam Ghislain deel aan een 2-daagse Masterclass van Jacques van Steen. Tijdens deze masterclass dirigeerde hij met groot succes het Residentie Orkest.

Ghislain werkte samen met solisten als: Emily Beynon, Jörgen van Rijen, Francis Broekhuizen, Cor Bakker, Walter Boeykens, Laura Fygi, Romy Monteiro en José Koning alsmede diverse vocale solisten van De Nederlandse Opera. Acteur en regisseur Sybrand van de Werff is een regelmatig terugkerende gast. Samen met hem en diverse andere acteurs werkte Ghislain samen in enkele muziek-theaterproducties. Ook is er veelvuldige samenwerking geweest met koren.

Orkesten en ensembles

Met zijn eigen professionele ensemble “A Piacere”  gaf hij, mmv poppenspelers of echte acteurs,  een aantal bijzondere uitvoeringen van Strawinsky’s theaterstuk “l’Histoire du Soldat”. Dit ensemble bestaat uit musici afkomstig uit de Nederlandse beroepsorkesten ( w.o. het KCO, RPhO en het RFO) en getalenteerde freelancers. “A Piacere” richt zich vooral op het 20e– en 21eeeuws repertoire, waarbij bijzondere cross-overs niet worden geschuwd.

Ghislain dirigeerde meerdere beroepsorkesten en ensembles in binnen-en buitenland waaronder:

Sofia Festival Orchestra, Danube Symphony Budapest, Het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest, het Metropole Orkest, KMKJWF-kapel, Marinierskapel, Nieuw Trombone Collectief en het Promenade Orkest. Hij deed dit met repertoire van oa: Brahms, Beethoven, Wagner, Verdi, Sweelinck, Berio, Richard Strauss en Mozart.

 

Met zijn orkesten zoekt Ghislain graag de verbinding tussen muziek en diverse andere (kunst-)disciplines. Hij was oprichter en tot 2019 dirigent van het “Symfonie Orkest Midden Holland”. Een orkest voor de vergevorderde musicus waar goede amateurs, vakstudenten en professionele musici elkaar weten te vinden. Optredens bij opening CS Rotterdam en Paradiso stonden gelijk op stapel in het eerste oprichtingsjaar (2014). Met dit orkest verzorgde hij diverse premières en heeft hij jong talent de kans gegeven zich als solist te kunnen ontplooien.

Sinds 2017 was hij vaste gastdirigent van Serenata, een project-orkest bestaande uit de betere amateurmusici, aangevuld met leden van het Residentie Orkest. In het Limburgse Wolder-Maastricht dirigeerde hij tot 2022 orkest Wilhelmina en sinds oktober 2020 is hij Chefdirigent van het Rijnlands Symfonie Orkest. Ook is hij 2e dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Overige info

Na de middelbare school studeerde Ghislain klarinet aan het Rotterdams Conservatorium bij Walter Boeykens en later aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Piet Honingh (solo-klar. van het Koninklijk Concertgebouw Orkest ) waar hij zijn diploma’s voor Docerend – en Uitvoerend Musicus behaalde.

Tijdens zijn Conservatoriumstudie nam Ghislain deel aan het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Hier won hij de eerste prijs. Naar aanleiding hiervan mocht hij Nederland vertegenwoordigen tijdens een cursus van de ” Europäische Musikakademie ” te Bonn waar hij o.l.v. Prof. Hans Deinzer samen met andere Europese laureaten diverse solistische optredens verzorgde onder meer in de bekende Beethovenhalle.

Nadien wist Ghislain tijdens het Trompconcours voor de Benelux door te dringen tot de halve finale. Ook was hij succesvol in Toulon tijdens het Internationale klarinetconcours.

Hij trad op als solist met diverse buitenlandse orkesten waaronder het symfonie-orkest van Porto en het orkest van Bad Mergentheim.

Van 1990 tot eind 2013 was hij als klarinettist verbonden aan de Marinierskapel der Koninklijke marine. Mede in het belang van zijn dirigentenloopbaan heeft hij deze functie eind 2013 opgegeven. Vanaf september 2019 is Ghislain als bibliothecaris en 2e Dirigent weer terug bij dit orkest.

Ghislain studeerde orkestdirectie bij de Engelse dirigent Kerry Woodward. In 2003 heeft hij voor deze studie Cum Laude zijn eerste fase diploma behaald. Met het symfonie-orkest  “De Haagsche Serenata” heeft hij o.a. de 4e symfonie van Bruckner uitgevoerd.

Tijdens zijn opleiding heeft Ghislain verschillende projecten met het conservatorium-orkest en ensembles van het conservatorium Enschede gedaan.

Ook volgde hij vioollessen bij violist Jouko Kuik.